A tizedik nap – Amikor elfogy a lendület

20200325.jpgLassan elérkezünk abba a fázisba – főként ebben a télies időben -, hogy az itthonlétben elkezdünk lelassulni, elnehezülni. A lehúzó erő nagyon alattomos tud lenni. Ha nem csípjük nyakon az elején, képes elhatalmasodni. (Kivéve persze, ha a család apraja-nagyja körülöttünk nyüzsög. J - De az egy másik bejegyzés témája lehet.) Ha a lelassulás megnyugvást, elfogadást jelent, az jó, csak érdemes megkülönböztetni az ellustulástól, a motiválatlanságtól, a halogatástól, a lehangoltságtól.

Sokszor vágyakoztam arra, hogy egyszer legyen annyi időm, hogy utolérjem magam. Most több időm van, mint eddig – látszólag -, de valójában még mindig csak kapkodom a fejem ebben a virtuális iskolában. Itt a gép előtt ülve megtalál számtalan olyan dolog, amire érdemes lenne időt szánni. De mindent nem lehet. Rangsorolni kell most is. Szeretném a lehető legjobban hasznosítani ezt az ajándék itthonlétet. Sokat segít a napirend. Éppen úgy, mint „rendesen”, kell, hogy beosszam a napom, listát írjak a teendőimről, amiket aztán nagy örömmel húzhatok ki, miután elvégeztem őket.

Van a virtuális iskolának is órarendje, bár a gyerekek még nem igazán érzik ezt. Ez is az egyik komoly feladatom most, hogy „rajta tartsam őket is a csíkon”. A hánytól hányig fontos akkor is, ha csak sajátmagunkat ellenőrizzük. Könnyű elveszni egy-egy tevékenységben, beleragadni a dolgokba. A közösségi média nagy kísértő, időrabló. Igaz, arra nem vagyok hajlandó, hogy negatív dolgokat elolvassak, de azért a régi fényképek keresgélésére nyilván előbb-utóbb sort fogok keríteni én is. J És a  gyerekeknek is jócskán megvannak a virtuális bandázós helyeik.

Azt is hasznosnak találom, ha a „muszáj-dolgokat” sikerül úgy elvégeznem, hogy valami öröm is legyen benne. Mint például a napi nyűgként létező főzési rutint ma felcseréltem a kedvenc fantázia-főzésemre. Így született meg ez a képen látható céklás palacsintametélt fokhagymás mascarpone-habbal. Ma még van néhány dolog a listámon, ezért a receptjét nem most írom le a főzős blogba, de valamelyik nap sort kerítek rá. Szerintem vállalható lett. :)