78. nap (06.01. pünkösdhétfő) – Szokás szerint

20200601.jpgA szokásaink alapvetően befolyásolják az életünket. Ha megváltoztatjuk a szokásainkat, megváltozik az életünk. Az is eléggé közismert mondás, hogy a sikeres embereknek sikeres szokásaik vannak. Elég érdekes ez a témakör, érdemes lenne alaposabban körbejárni.

Nekem most az a gondolat jutott eszembe, hogy „Tartsd meg a szokásokat, s a szokások is megtartanak téged.”

Sokféleképpen lehet ezt a mondatot értelmezni. De számomra azt jelenti, hogy érdemes hasznos kis rutinokat kialakítanunk az életünkben, melyeket napi szinten megtartunk, akkor is, ha éppen semmi kedvünk hozzá. És akkor ezek a szokásaink megtartanak egy bizonyos irányban. Könnyebben átlendülünk a holtponton, és kis hasznos dolgokkal gazdagíthatjuk az életünket.

Például van, hogy fáradt vagyok, vagy éppen semmi kedvem megtenni valami számomra egyébként fontos dolgot. Ha elmegyek a könnyebbik ellenállás irányába, s rálegyintek, hogy ma nem teszem meg, majd holnap, akkor a következő nap már kisebb nehézségnél is engedek, s szépen lassan, engedem elhalni az eredetileg jónak indult kezdeményezésemet. Gondolhatunk itt sok mindenre, akár arra, hogy elhatározom, hogy minden nap néhány percet szánok nyelvtanulásra, edzésre, relaxálásra vagy bármi egyébre. Aztán, ha nem határozom el, hogy akkor is megteszem az adott dolgot, ha nincs hozzá kedvem, akkor nagyon gyorsan feladom ezeket a kis célokat. Ilyen sorsra szoknak jutni az újévi fogadalmak.

Sokszor azzal áltatjuk magunkat, hogy úgysem lenne rendes, amit így, „kedv nélkül” teszünk, akkor meg minek. Hát annak, hogy vigyük tovább, tartsuk meg az irányt. Mert a sok kicsi sokra megy. De tényleg… :)