Nyolcadik nap: IQ, EQ – ÖQ ?

20200323tavasz.jpg20200323tel.jpg

 

 

 

 Hallottatok már Placid atyáról? https://hu.wikipedia.org/wiki/Olofsson_Placid  Ő az a szerzetespap és tanár, aki tíz évet húzott le a hajdani Szovjetunió büntetőtáborában, a Gulágon koncepciós vádak miatt. Aztán meg mindenkinek – aki vevő volt rá- tanította a túlélés szabályait. Nem sokkal a századik születésnapja után halt meg 2017 januárjában. Egyszer járt a mi iskolánkban is. Tartott egy rendhagyó történelemórát. Nekem örök emlék, jelentős muníció a vele való találkozás. A Wikipedia így foglalta össze az általa hirdetett és a Gulág poklában „tesztelt” túlélési szabályokat:

  1. A szenvedést nem szabad dramatizálni! Nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember.
  2. Az öröm szükséges a túléléshez. Ezért észre kell venni és tudatosan kell keresni az élet apró örömeit.
  3. Nem vagyunk tökéletesek, de itt és most kell megmutatnunk, hogy különbek vagyunk rabtartóinknál. Ez mozgósítja az életenergiákat.
  4. Akinek van hová kapaszkodnia, annak könnyebb. Mi hívők, ha a Jóistenbe kapaszkodunk, rájövünk, hogy Ő is akarja túlélésünket.

Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk, hogy néha nehéz lehet ugyan az életünk, de azért a Gulággal egynapon semmiképp sem említhető …

A történetek, melyekkel Placid atya a második pontot illusztrálta, különösen mély nyomot hagytak bennem. Azt mesélte, hogy ott a lágerben ők „örömolimpiát” rendeztek. Úgy indultak el naponta a barakkból dolgozni - az akár negyvenfokos hidegben is -, hogy arra figyeltek, hány apró örömet találnak estig, hogy visszatérve a barakkba összemérhessék az örömlistájukat, s kihirdessék az aznapi örömolimpia bajnokát, ott a Gulágon!

- Hogyan is rágódhattunk volna a szörnyű körülményeinken  – mondta Placid atya – ,amikor egész nap az örömeinket memorizáltuk az esti versenyre. Akik betartották a négy pontot, túlélték a tíz évig tartó borzalmat, a többiek jórészt odavesztek.

Placid atyától megtanultam, hogy micsoda erő rejlik az élet apró örömeiben, ha képesek vagyunk azokat észrevenni. Már azt is tudom, hogy az örömészlelési képességünk fejleszthető, és érdemes is gyakorlással fejleszteni. Hány örömet veszek észre én a napomban? Létezhet az érzelmi intelligencia, az EQ mintájára örömészlelési intelligencia? Lehet, hogy van ÖQ? És ha van, akkor ez vajon kinek hányas?

U.i. A képek a mai időjárást illusztrálják: Egy nap két évszak: Reggeltől estig, a tavasztól télig.