49. nap (05.03. vasárnap – anyák napja) – Képzeld el!

20200503.jpgMilyen az, ha elképzelünk valamit? Képzeletbeli képet alkotunk róla. De nem akármilyent! Lehet ez állókép és lehet film is, akár színes vagy fekete-fehér. És egyáltalán nem kell némafilmnek lennie. És még ettől is sokkal tovább mehetünk. Lehet ez igazi valós élményhez hasonló elképzelés. Benne is lehetünk, mozoghatunk benne. Sőt, érezhetjük a levegő mozgását, hőmérsékletét, a dolgok tapintását, az illatokat, ízeket. Megfigyelhetjük ezeknek az elképzelt képeknek, hangoknak, érzéseknek, mozgásnak, íznek, illatnak, tapintásnak az apróbb jellemzőit. Még olyasmit is, hogy honnan hallom azt a hangot, amit elképzeltem, vagy azt is, hogy merről esik a fény.

Valószerűen felidézni a képzeletünkben bizonyos dolgokat nagyon jó lehetőség. A képzeletünk urai mi magunk vagyunk, hatalmunkban áll az elképzelt dolgokat kedvünkre megváltoztatni, hiszen a mi képzeletünk szülöttei, s azt csinálhatunk vele, amit csak akarunk.

Van kedved egy próbához? Képzelj egy kedves, biztonságos, megnyugtató helyet. Ha elsőre nem olyan jut eszedbe, ami tényleg a biztonságot és a nyugalmat sugározza, sebaj! Tiéd, alakítsd olyanná, ami tényleg megfelel az elvárásaidnak. Képzeletben kicsinyítheted, nagyíthatod a képet, változtathatod a hozzád való távolságát, sőt bele is léphetsz, a színeket, fényeket, hangokat, mozgásokat és minden egyéb dolgot megváltoztathatsz rajta annak érdekében, hogy egyre jobb legyen, egyre nagyobb kedvvel gondolj rá.

Ez akár unaloműző játék is lehet karanténnapokra. De ez jóval több annál. Az, hogy apró részletességgel el tudjunk képzelni dolgokat, szorosan összefügg a célkitűzéssel. Hiszen ahhoz, hogy egy célért legyen kedvünk dolgozni, áldozatot is hozni, annak a célnak vonzónak kell lennie. Az érdemes és elérhető cél kitűzésének hetedik feltétele, hogy ez a cél érzékszervekkel ellenőrizhető legyen. Azaz el tudjam képzelni azt a helyzetet, amikor már megvalósult. Lássam, halljam, érezzem – most még képzeletben -, amit majd a cél elérésekor látni, hallani, érezni remélek.

Ha egy ház megszerzése a célom, akkor képzeljem el a lehető legjobban. Azt is, amit látok majd, ha már az enyém lesz, de azont túl azt is, amit majd hallani fogok, mit mondanak majd azok, akik velem örülnek a cél elérésének. Milyen egyéb hangok leszenek, milyen tapintása lesz a tárgyaknak, milyen illat lengi majd be a szobákat stb. stb. Hogyan fogok majd mozogni ebben az új házban, mit érzek majd belül?

Csak az ér el célokat, aki képes! Kifejező a magyar nyelv! Az képes, akinek van képe arról, amit csinál, amit szeretne elérni. És persze hasznos, ha megtartja a célkitűzés ajánlott lépéseit:

  1. Pozitív megfogalmazásban írjam le, amit el akarok érni. 2. Saját magam tudjam kezdeményezni és fenntartani a kívánt állapotot. 3. Tudjam, hogy milyen környezetben forduljon elő a megvalósítandó célom. 4. Megfelelő legyen a nagyságrendje. 5. Vizsgáljam meg, hogy milyen következményei lesznek, ha elérem a célom (ökológia). 6. Figyeljek rá, hogy ez a cél az áhított magasabb célomat szolgálja-e. 7. érzékszervekkel ellenőrizhető legyen, azaz tudjam minél pontosabban elképzelni, hogy milyen lesz, amikor az elképzelt célom megvalósult.

A fenti ajánlás, a hét pont alapján bármilyen célt ki tudsz tűzni, és bízhatsz is benne, meg is tudod valósítani. Végül nagyon fontos: jusson eszedbe az is, hogy feltedd a kérdést, mit tudsz még ma megtenni annak érdekében, hogy ez a célod megvalósuljon, s utána mit teszel majd holnap és holnapután…