89. nap (06. 12. péntek) – Hiedelmeink

20200612.jpgAz NLP-s szóhasználatban hiedelmeknek nevezzük azokat a világról, önmagunkról, a körülményeinkről, lehetőségeinkről és sok egyéb másról bennünk élő általánosításokat, melyeket mérlegelés nélkül igaznak fogadunk el. Olyan meggyőződések ezek, melyek úgy befolyásolják a viselkedésünket, hogy észre sem vesszük.

A hiedelmeink lehetnek támogatók és korlátozók is. Hiszen elég sok van belőlük. A számuk változik. Bár a legtöbbet gyermekkorból hozzuk, de azért keletkeznek újak is, és akár el is hagyhatunk a meglévők közül néhányat. Az NLP-ben nagyon hatékony módszerek vannak arra, hogy az értelmetlen korlátozó hiedelmeinket átformáljuk.

Hogy miként keletkeznek ezek a hiedelmek, az jó kérdés. Sokat közülük gyermekkorban szedünk magunkra, erős érzelmi hatások nyomán is létrejöhetnek... Mindannyiunknak vannak olyan gyakran elgondolt, mondott mondataink, melyek úgy vannak bennünk, hogy egy kis odafigyeléssel arra is rájöhetünk, hogy kinek a hangján szólal meg bennünk alkalomadtán az a meggyőződés.

A korlátozó hiedelmeink gyorsabban eszünkbe jutnak. Ilyenekre gondolok pl.: „Az élet nehéz. Mi ezt nem engedhetjük meg magunknak. Olyan szerencsétlen vagyok. Ha elsőre nem sikerült, kár próbálkozni. Nem fogok hülyét csinálni magamból. Hiába beszélek. Mindig átvernek. Nekem mindig a rosszabb vége jut. Nem vagyok elég jó. Nincs nyelvérzékem. Nem vagyok alkalmas. Nagyon rosszul tájékozódom. Soha nem tanulok meg rendesen parkolni. Állandóan elkésem. Rendetlen vagyok…” És a többi és a többi, napestig sorolhatnám. Azért mondjuk ezeket korlátozó hiedelmeknek, mert akadályoznak abban, hogy úgy alakítsuk a dolgainkat, ahogy szeretnénk. Sajnos nagyon sokszor önbeteljesítő jóslatként is működnek.

Viszont vannak támogató hiedelmeink is. Ezek sokszor a segítségünkre vannak, ha úgy állunk hozzá, hogy ezekre gondolunk. Nézzünk ebből is néhány példát: „A kreativitásom mindig a segítségemre siet. Enyém a világ! Jó a nyelvérzékem. Nekem könnyen megy, hogy sok ember előtt beszéljek. Az utolsó pillanatban mindig lesz megoldás. Annyi pénzem mindig van, hogy tovább tudjak lépni. Minden helyzetben feltalálom magam. A mi fajtánk mindig megússza…” És ezekből is van végtelen – természetesen személyre szabva mindenkinek.

Szerintem nagyon hasznos, ha tudunk arról, hogy léteznek a hiedelmek, s hogy mindannyiunknak van belőlük egy rakás. De igazán akkor járunk jól, ha a saját hiedelmeinkről írunk listát magunknak. Utána pedig kidobjuk vagy legalább megkérdőjelezzük közülük azokat, amelyek a kárunkra vannak.