26. nap (nagypéntek) – Mindig kapcsolatban vagyunk

20200410.jpgMost, hogy a járvány az ünnep idejére is elzárja egymástól a családtagokat, a barátokat, különleges aktualitást kap a címben leírt NLP-s előfeltevés. Erről is az jut eszembe, hogy nem egyszál magunkban állunk a világban. Akármilyenek is éppen most a körülményeink, egy hatalmas rendszernek: a teremtett világnak, azon belül pedig az emberiségnek a részei vagyunk. Mindannyiunknak mindenkor értelmes helye van ebben a rendszerben. És a rendszer elemeiként állandó jelzéseket fogunk fel másoktól, és adunk is jelzéseket, amit mások felfognak. Egy és ugyanazon élő Testnek a tagjai, „testvérek” vagyunk.

Sokan mondják, hogy üzenetértéke van annak, hogy miféle bajok érnek el bennünket. Nagyon elgondolkodtató ez a járvánnyal kapcsolatban. A járvány kapcsolatok útján terjed, és az emberek elszigetelése lett a következménye. Így mindenképpen a kapcsolatainkra irányítja a figyelmet. Adódik, hogy feltegyük magunknak a kérdést: milyen a kapcsolatunk az embertársainkkal, milyen a természettel és milyen a természetfelettivel, a Jóistennel? Hogyan gondolunk magunkra, a kapcsolatainkra? Mit tettünk értük mostanában, és mit teszünk most? És éppen ma, nagypénteken gondolunk arra, hogy mit tett értünk Jézus?

Az összetartozás kapcsán eszembe jutott Hemingway közismert idézete:  „Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja…” Aztán meg egy világhírű magyar tudósra Barabási Albert-Lászlóra gondoltam, a hálózatok tudományának kutatójára, aki azt kutatja, arról ír, hogy mennyire összefügg minden és mindenki a világunkban. A legmélyebb választ a kapcsolatokról azonban a harmadik gondolatom hozta, az Apostoli hitvallásnak, közismert nevén a Hiszekegynek ez a félmondata: „… hiszem a … szentek közösségét”. Ez a mondat nem a szentté avatottakra utal, hanem az összes valaha élt és most élő ember közösségét jelenti. Ennek a hitvallásnak az értelmében közösségben vagyunk Istennel és minden embertársunkkal. Ha fizikailag egyedül is vagyunk az ünnepen, valójában közösségben vagyunk az élő és már meghalt szeretteinkkel egyaránt. A nagypéntek a kezdet, nem a vég. Utána jön a feltámadás! A legnagyobb keresztény ünnepen ez az ajándékunk.

Áldott húsvétot kívánok mindenkinek!