52. nap (05.06. szerda) – Erőforrások

20200506.jpgEgyszer álmomban lementem egy régi, elhagyott pincébe. Találtam ott egy nagy vaspántos ládát. Olyant, mint a mesében szokott lenni, amiben a kalózok a kincseket rejtegetik. Poros volt és pókhálós. Nem sok jóval kecsegtetett. De azért felvittem a lakásba, szépen letisztogattam, és amikor kinyitottam – éppen úgy, mint a mesében – „szemem, szám elállt a csodálkozástól”, mert a láda tele volt gyönyörű kincsekkel, arannyal, ezüsttel, drágakővel, ékszerekkel. (Éppen úgy, mint a mesében. :)  ) De ez nem mese volt, hanem álom. Az álomfejtésre van egy saját módszerem: Mi jut róla eszembe? Minek lehet a szimbóluma ez? Mit mond nekem ez az álom? Hogyan kapcsolódik az adott pillanatban az életemhez? Vajon válasz-e valami olyan kérdésre, ami éppen foglalkoztat? Ez nem „tudományos álomfejtő módszer”, csak én így szoktam hozzáállni. Csak úgy magamtól… Ezzel a módszerrel úgy „fejtettem meg” ezt a kincsesládás, kincses álmomat, hogy bizony azok a pincében rejtőzködő kincsek az én erőforrásaim, melyeket ideje felszínre hoznom.

Az erőforrás szó furcsán hangzik, olyan „közgázos”. Az interneten is utánanéztem, s ott is gazdasági-társadalmi megközelítéseket találtam. Még amit a Wiki-szótár https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Er%C5%91forr%C3%A1s ír, az közelít valamennyire ahhoz, amit én ezen a szón értek: „Lehetőség; erőt nyújtó tényező. Olyan szellemi, anyagi, gazdasági, társadalmi tényező, amely lehetőséget ad vagy alkalmas eszköz lehet adott cél megvalósításához, bizonyos dolog fejlesztéséhez…”

Az NLP-ben erőforrásnak neveznek mindent, ami a kitűzött célunk elérését segítheti. (Lehetnek ezek fizikai és lelki adottságok, lelkiállapotok, tapasztalatok, meggyőződések, jó szokások, körülmények, stratégiák, emberi kapcsolatok, megélt életesemények, készségek, képességek, attitűdök, kompetenciák (! :) ! – amiből csak tanárként van nekünk 77 ugyebár - na, jó, azok az indikátorok, de erőforrásnak azok is jók! :D ) és persze az anyagi javak  stb. stb. Tehát, „pénz, paripa, fegyver”! Minden, ami az életünkben jól jön, ha célokat akarunk megvalósítani. Például, ha elhatározom, hogy kenyeret sütök, akkor erőforrás, hogy megvannak, az alapanyagok, a szükséges tárgyak, de erőforrás az az emlék is, ahogyan a nagymamám megmutatta, hogyan is kell ezt csinálni, meg az a tapasztalat, hogy megpróbáltam már, a korábbi sikerélmények a konyhában. De erőforrás az interneten fellelhető számtalan videó, no de az is, hogy van internetelérésem.

Nagyon fontos, hogy legyenek tudatosan céljaink. Mert anélkül csak sodródunk. De a célok valójában akkor érnek valamit, ha hozzáfogunk, hogy megvalósítsuk őket. Ennek az első lépése, hogy összegyűjtjük az erőforrásainkat. Úgy az igazi, ha le is írjuk őket. Egy kis odafigyeléssel olyan listát írhatunk, hogy magunk is meglepődünk. Ajánlom. :)