61, nap (05. 15. péntek) „Tanítás nincs, csak tanulás”

20200515.jpgTegnap, május 14-én volt 85 éves Monty Roberts, az igazi suttogó, aki „beszéli” és tanítja a lovak nyelvét. Világhírű módszere a Join up (Csatlakozás). Mi, tanárok rengeteget tanulhatunk abból, amit ő a lovaktól tanult. Tőle származik a bejegyzés címéül választott idézet is. A lovak és emberek c. könyvében többek között ezeket írja:

”Sokszor elmondtam már, hogy valójában nincs tanítás, csak tanulás, és hogy az információ átadásának félelmen alapuló módszerei nem olyan hatékonyak, mint a bensőséges, saját motivációjú tanulás. Ha a diák készséggel fogadja be információt, jó esélye van arra, hogy emlékezni fog rá.”

„Módszerem lényege az, hogy bizalmon és önbizalmon alapuló kapcsolatot hozzak létre – olyan kapcsolatot, amelyben a ló maga is vágyik a Csatlakozásra, szeretne a csapat tagja lenni, a mi mezünket viselni.”

„Azt gondolom, módszeremben az az igazán különleges, hogy azt a kommunikációs nyelvet ismertem föl a lónál, amelyből mi, emberek is alapvető fontosságú leckéket tanulhatunk.”

„Ha a tanulás folyamata nullától tízig terjed, akkor a nullától egyig tartó szakasz a legfontosabb. A Csatlakozás és a Követés felel meg a nullától egyig tartó szakasznak. Miután sikerült rávennem a lovat arra, hogy elinduljon a helyes úton, nincs más dolgom, mint megjutalmazni, ha jól csinál valamit, és tovább dolgoztatni, ha rosszul.”

„Mennyi idő kell még ahhoz, hogy mindenki felismerje végre: az erőszak soha nem megoldás!?”

„A bizalom a kulcsa mindennek, amit a lovak körül csinálok” – mondja Monty. És annak mi a kulcsa, amit mi, tanárok a gyerekek körül csinálunk? - kérdezem én. 

Monty 1935-ben született. 1989-ben hívta meg II. Erzsébet, hogy mutassa be neki sajátos módszerét, a Join up-ot. Ekkor, a királynő bíztatására tette nyílttá a Csatlakozás módszerét, írt könyvet, és indult el világhódító útjára. 54 éves volt ekkor. S azóta is ilyeneket mond, amiket most a Facebook-oldalán olvastam:

„Learning should be looked upon as a way of having fun. (A tanulást a szórakozás egyik módjának kell tekinteni.”)

„Learning should be an ever changing and never-ending process. To keep an open mind is essential. (A tanulásnak folyamatosan változó és soha véget nem érő folyamatnak kell lennie. A nyitott szemlélet fenntartása elengedhetetlen.)”

Nos, én még nagyon sokat szeretnék tanulni tőle, mert azt látom, hogy a köznevelés akkor tud megújulni, ha mi, tanárok újulunk meg mindannyian. És szerintem ennek jó útja, ha Monty Roberts-től tanulunk.

Isten éltessen, kedves Monty Roberts még sok-sok évig erőben, egészségben, szellemi frissességben!

 Az alábbi videókban az látható, hogy Annamari a Zsábi Lovasudvarban https://www.facebook.com/kazakzsabi/ hogyan indítja el Monty Roberts módszerével Jaffát, a négyéves kancacsikót. Az elindítani kifejezés azt jelenti, hogy hogyan vezeti rá a lovat arra, hogy önkéntesen elfogadja a kantárt, a nyerget és a lovast. A lovast itt még csak a maci helyettesíti, de ha követjük az eseményéket, a lovasudvar FB. oldalán, bízhatunk benne, hogy nagyon rövid időn belül már valódi lovas ül majd Jaffa nyergében Brumi helyett.

https://www.facebook.com/kazakzsabi/videos/551471215556624/

https://www.facebook.com/kazakzsabi/videos/560563477930185/

https://www.facebook.com/kazakzsabi/videos/796144764247243/

https://www.facebook.com/kazakzsabi/videos/272435353910498/

https://www.facebook.com/kazakzsabi/videos/560615847988807/