76. nap (05. 30. szombat) – Pünkösd vigíliája

20200530.jpgA vigília latin szó, éjszakázást, virrasztást, őrséget, ébrenlétet jelent. Vallási kifejezésként a nagyobb ünnepek előtti estét jelenti. Így a mai este a holnapi pünkösd vigíliája. A pünkösd a karácsony és a húsvét mellett a harmadik nagy keresztény ünnep. A Szentlélek kiáradásának ünnepe. A húsvét utáni hetedik vasárnap. Az ötvenedik nap. Így ez is mozgó ünnep: május első fele és június első fele közé esik. Nincs olyan sok hozzá kapcsolódó hétköznapi szokás, huszonegyedik századi „hagyomány”, mint ami a másik két ünnepet övezi. Ezért kevésbé van a köztudatban azon túl, hogy hosszú hétvége, és hétfőn zárva vannak a boltok.

Ekkor van a csíksomlyói búcsú, mely az utóbbi harminc évben hatalmas tömegeket megmozgató eseménnyé vált. Az idén azonban ezt is átformálta a vírus. Nem egyszerű utazni, nem lehet nagy rendezvényt szervezni. S mindez mindent egészen más dimenzióba tesz, így a csíksomlyói búcsút is.

Ilyenkor, amikor el kell szakadnunk a megszokott rutinjainktól, alkalmat is kapunk arra, hogy más megvilágításban lássuk a dolgainkat. Nemcsak a munkánk lett másmilyen ez elmúlt időben, hanem az ünnepeink is. Ezt már a húsvétnál is megtapasztalhattuk. Ám ez még ahhoz képest is más. Most már úgy érezhetjük, hogy közeledik az alagút vége. De még csak közeleg! Talán. Most még az óvatosság ideje van. A várokozásé, az őrségé, az éberségé, a bizakodásé. El fog jönni az ünnep!